Fase 1: Forberedelse

Arbeidet som legges ned i denne fasen setter premissene for en vellykket gjennomføring av foreldremøtet. Det er derfor viktig å bruke nok tid på forberedelsene. Her finner du mer om forberedelses fasen med fokus på tre deler.

Velge tema for møtet

Sentralt i Sammen-modellen er arbeidet med å velge tema for foreldremøtene. Denne arbeidsprosessen innebærer involvering av foreldre, barn og voksne i skolen, for å sikre at tematikken som tas opp er relevant for alle parter. Målsetningen er å legge til rette for bred involvering, et mangfold av stemmer og økt engasjement.

Temaet for foreldremøtet ikke trenger å være direkte relatert til skolehverdagen. Det kan også omhandle andre tema som er viktige for elevenes hverdagsliv og oppvekstmiljø.

Involvering av elever eller foreldre kan skje på ulike måter, det kan være en fordel å kombinere flere for å sikre god mulighet til å gi innspill.

Pusslespillbiter

Strukturere møtet

I andre delfase skal strukturen for foreldremøtet legges. Målet med denne delfasen er å få et bevisst forhold til innholdet i foreldremøtene. Hva er det mest hensiktsmessig å bruke tiden i foreldremøtene på?

I prosjektet har vi identifisert fire elementer som de fleste foreldremøter består av: Informasjon, aktivitet, dialog og innsikt. Vi anbefaler at alle de fire elementene er med i foreldremøtet, men både tidsbruk og rekkefølge på de ulike elementene kan med fordel variere fra gang til gang.

En film om de fire elementene

Play Video

Det kan forekomme overlapp mellom noen av elementene, for eksempel mellom Informasjon og Innsikt. Det er også mulig at å presentere noe fra skolehverdagen kan være utgangspunktet for diskusjon av viktige temaer for klassen, noe som kan være knyttet til Dialog-elementet. Målet med å differensiere de fire elementene er ikke å etablere en rigid struktur som skiller dem fullstendig, men heller å øke bevisstheten om at foreldremøtene omfatter ulike komponenter med litt forskjellige funksjoner. Hvilke elementer som skal få mest plass og hvilken rekkefølge de skal ha bør være et resultat av bevisste vurderinger og valg. Det kan derfor være lurt å lage en kjøreplan for møtet der du setter opp hvor mye tid du planlegger å bruke på de ulike elementene.

Norskkompetansen kan være ulik i gruppa. Vurder om det er behov for å bruke tolk. Gjør gjerne denne vurderingen sammen med de du tenker har behov for tolking. Å vite at det er en tolk tilstede kan gjøre at noen som vanligvis ikke deltar på slike møter velger å komme.

Hvis du klikker på elementene i illustrasjonen nedenfor får du mer informasjon om hva som kjennetegner hvert element, med eksempler og tips som kan komme til nytte i planleggingen av foreldremøtet.

Hjelpe­spørsmål for struktureringen

  1. Hvor langt skal møtet være?
    • Sett en tidsramme på 1-2 timer
  2. Hvilke av de 4 elementene skal være med i møtet?
    • Dialog skal alltid være med, og informasjon bør ta minst plass.
  3. I hvilken rekkefølge kommer de ulike elementene?
    • Husk at et element kan komme flere ganger
  4. Hvor mye tid skal hvert element ha?
Pusslespillbiter

Lage og sende ut innkalling

Vurder hva som bør stå i innkallingen. Ofte er det ikke nødvendig med mye tekst. Foreldrene trenger ikke din kjøreplan for møtet, men heller informasjon om hva de kan forvente eller om det er noe spesielt de bør forberede seg til.

Send ut innkallingen i god tid slik at flest mulig får anledning til å komme. Hvis det er noen som du er usikker på om kommer, ta gjerne direkte kontakt og legg vekt på at det er viktig for klassen at de kommer, at deres deltakelse har betydning for hvordan elevene har det i skolehveradagen.

Dette trenger du

  • Tema for møtet
  • Dato
  • Tidsramme
  • Sted (husk å skriv hvilken inngang de kan bruke hvis bygget har flere innganger)
  • Har bygget flere innganger?
  • Er det noe de skal ha med seg?
  • Er det noe de skal forberede, evt. lese igjennom før møtet?